Op deze pagina vind je meer informatie over de Sticklens en algemene zaken betreft verziendheid en het dragen van een leesbril.
Iedereen krijgt er ooit mee te maken, de kleine lettertjes worden steeds moeilijker te lezen. In het begin merk je dit steeds vaker bij het lezen van de kleine lettertjes op bijvoorbeeld een verpakking van etenswaren. In de jaren die hierop volgen (meestal tussen het 40e en 50e levensjaar) krijg je hier steeds meer problemen mee en je zult de letters steeds verder van je af moeten houden om nog iets te kunnen lezen.
Schaam je niet, miljoenen Nederlanders hebben momenteel een leesbril nodig om te kunnen lezen dus je bent echt niet de enige. Je kunt bij de opticien naar binnen stappen om je sterkte te bepalen, deze zal je ogen testen en je weet welke sterkte je nodig hebt. De gewone leesbrillen zijn overal te koop en zullen je helpen om weer te kunnen lezen.
Het is zover, je hebt een leesbril, maar nu kun je niet meer met jouw favoriete zonnebril op lezen. Daarvoor zijn onze Sticklenzen natuurlijk de ideale oplossing. Je plakt het binnen één minuut op iedere bril en jouw bril is zo voorzien van leesdelen. Zo hoef je dus geen leesbril meer mee naar het strand want jouw zonnebril is direct ook jouw leesbril. Bijkomend voordeel is dat de Sticklenzen aan de binnenzijde van de bril geplakt worden, dus er is niemand die ziet dat je een leesbril nodig heeft.
De onderstaande afbeelding helpt je bij het bepalen van jouw oogsterkte en geeft slechts een indicatie weer.
Iedereen krijgt er ooit mee te maken, de kleine lettertjes zijn niet meer te lezen en de armen worden te kort. Dit verschijnsel wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd, hoe kan dit nou? Hieronder leggen wij je precies uit wat het is:
Een normaal oog staat in rust ingesteld op oneindig; om op minder dan 6 meter (optisch oneindig) afstand scherp te zien moet het accommoderen (aanpassen aan de afstand). Als een mens ouder wordt vermindert het vermogen om te accomoderen omdat de ooglens minder elastisch wordt. Met het ouder worden moet de tekst steeds wat verder weg worden gehouden om scherp te kunnen zien. In de praktijk merk je daar pas wat van na het 40ste levensjaar (het spreekwoordelijk te kort worden van de armen). De afstand om te kunnen lezen bedraagt dan namelijk meer dan de normale leesafstand van 30 cm.
Meestal is vanaf de leeftijd van circa 45 jaar een bril met positieve (plus) lenzen nodig ter correctie: de wel bekende leesbril. Ook het zien op wat grotere afstanden (tussen 30cm en 100cm) wordt met stijgende leeftijd moeilijker: een beeldschermbril biedt dan uitkomst. Eerst kan men nog volstaan met een lage sterkte (+1.00), maar op den duur is +2.50 nodig. Voor mensen die al een bril dragen, komt deze positieve correctie bovenop de correctie die nodig is voor het verte zicht.
Leuk om te weten: kinderen kunnen zelfs met hun neus vrijwel op de tekst nog goed lezen, probeer dit maar eens na te doen!